nationaal brandweer documentatie centrum

Heden

Na meerdere verhuizingen heeft het NBDC weer een vast plek gevonden in Apeldoorn naast de collectie van het Nederlands Politiemuseum. Er word nu weer hard gewerkt om de collectie te ontsluiten en toegankelijk te maken. Net als bij de brandweer en de meeste verenigingen, wordt het werk gedaan door vrijwilligers, die daarvoor belangeloos veel vrije tijd steken in het bewaren van de geschiedenis.

Omdat geschiedenis nog dagelijks gemaakt wordt, is het ook belangrijk om documenten van hedendaagse gebeurtenissen te bewaren. Dat bleek goed toen de collecties van het NBDC meerdere malen gebruikt werden voor grote onderzoeken als naar de Bijlmerramp, de Hercules, Enschede en Volendam.
Maar ook voor de kleinere onopvallender projecten biedt het NBDC vaak uitkomst. Geschiedschrijving over de lokale brandweer, fotomateriaal voor boeken of exposities, tekeningen of folders voor restauraties van oude voertuigen zijn maar een kleine greep uit de vele hulpaanvragen die door het NBDC behandeld worden.

Het NBDC verricht ook eigen onderzoek door bijvoorbeeld een zo compleet mogelijk overzicht te maken van grote ongevallen in Nederland en het samenstellen van een lijst van alle brandweermensen die in de uitoefening van hun functie om het leven zijn gekomen.

Sinds 2012 is het NBDC geen zelfstandige stichting meer, maar onderdeel van het Nederlands Veiligheids Instituut (NVI)

Het NVI heeft als doel, verleden, heden en toekomst van openbare orde en veiligheid in Nederland toegankelijk te maken voor jong en oud. Dit gebeurd door de exploitatie van de historische collecties van het Nationaal Politie Museum (NPM), het Nationaal Brandweer Museum (NBM), Museum Bescherming Bevolking (MBB) en het Nationaal Brandweer Documentatiecentrum (NBDC). Daarnaast is het NVI initiatiefnemer voor P!T, de interactieve veiligheidsexpo in Almere. Hierdoor heeft het NVI lokaties door heel Nederland. Namelijk het NBM in Hellevoetsluis, het NPM in Apeldoorn, Het MBB in Rijswijk en Grou en het NBDC ook in Apeldoorn.